Perasaan Finale : Halawatul iman mahabbah Ilahi Rabbi

 buku ni aku beli pada tahun 2000

Hari ni Jumaat... hampir seminggu pejabat aku panas tanpa aircond. mula isnin sehinggalah hari ni... setiap makhluk termasuklah aircond semuanya ada jangka hayat. cuma kekadang alasan manusia untuk mengelak kesalahan agak perit untuk aku terima..

beberapa post yang lalu hadirnya daripada sanubari aku. aku mahukan setiap kita sentiasa mengingat Allah dalam semua situasi kehidupan. bukanlah maksudnya aku ini telah selesai dan sentiasa ingat pada Allah... tidak begitu. ianya sekadar nasihat dari seorang saudara se agama... bukanlah juga aku ni ostad... sekadar berkongsi tanggungjawab yang perlu dipunyai setiap muslim.

apalah erti kehidupan kita dipenuhi dengan kejayaan dan keseronokan serta kemewahan sedangkan dalam hati dan diri kita tiada tempat untuk Allah. hidup rasa kosong. kecintaan dan ingatan padu tehadap Allah akan memacu diri kita kepada kejayaan akhirat yang terlalu kita harapkan. akhirat itu samar. samar untuk kita tentukan di mana tempat kita. neraka atau syurga. dan... akhirat yang baik itu hanya datang daripada redho Allah azza jalla wa a'la.

momentem mengingat Allah harus kita teruskan....


Muhammad Hamzah menangis nak bawa jubah ke taska.... baju raya katanya.

meyakinkan manusia tehadap perkara yang sukar diperlihatkan amat mencabar. namun mudah bagi mereka yang diri mereka telah terpasak teguh segala aspek rukun iman. beriman kepada yang ghaib adalah sesuatu perkara yang memerlukan keimanan yang teguh. satu aspek lain yang paling penting adalah natijah tehadap keimanan kepada yang ghaib itu.

keimanan kita kepada Allah memerlukan tindakan susulan yang mantap. ramai orang boleh saja bercakap dan mengatakan dia telah beriman... namun apakah dia sentiasa mengingat Allah dalam hidup sehariannya. kerana dengan ketaakulan kita tehadap Allah azza jalla wa a'la akan memudahkan kita mengikut segala syariat yang telah ditetapkan.

aurat tetap aurat.... solat tetap wajib..... begitulah...

Allah sentiasa sayang kita....

dalam post aku kali ni mari kita hayati azan.... ulasan ini adalah ulasan aku sebagai muslim biasa sama macam korang....

Allahu Akbar...

inilah kalimah tauhid yang pertama kali dilaungkan. kalimah ini dilaungkan seawal subuh. ini memberikan satu isyarat kepada setiap kita untuk mengingatkan kebesaran Allah. kalimah ini menyuruh kita memerhatikan alam ini sebagai bukti kebesaran Allah. inilah mula laungan azan. setiap insan juga perlu ilmu untuk membolehkannya mentadbir dirinya sebagai seorang muslim.

asyhadu an lailaha illallah..

lagi kalimah tauhid. kali ini ikrar kita. supaya selapas ini segala tindakan kita akan berpandukan ikrar ini... aku janji kita dengan Allah. jangan lagi kita syirikkan Allah.... menduakan Allah... jangan. syirik besar kita senang nampak tapi syirik kecil kita tak nampak dan perasan. awas... jika kita terlalu bergantung harap pada makhluk dan hilang pergantungan kepada Allah, beranggapan hanya makhluk yang dapat menyelamatkannya... ditakuti keadaan ini akan menjatuhkan diri kepada syirik kecil. pastikan kita sentiasa bergantung harap kepada Allah.

asyhadu anna muhammda rasulullah..

janji kita kepada rasulullah untuk sentisa mengikut ajarannya.... baginda pernah ingatkan kita...baginda mewariskan kepada kita al-Quran dan as-Sunnah sebagai panduan kita. sekali lagi ilmu amat memainkan peranan penting dalam hal ini. cari ilmu dan amalkannya. biar sedikit tapi berterusan. biar mudah asalkan sahih datang dari rasulullah. dahulukan yang sunnah kemudian buatlah mana yang baik. cuma jangan anggap semua yang baik itu daripada sunnah sebab mungkin ada yang datang dari ulama' kita yang hebat2.

hayya 'ala solah...

bila dah janji dengan rasulullah maka kita kita tunaikan janji. solat adalah suruhan agama yang rasulullah terima secara terus daripada Allah. itulah kehebatan solat. solat akan mengawal diri kita dari segala kemungkaran. nah... bukan solat saja untuk menjamin keberkesanan kawalan terhadap maksiat... tetapi juga wudhuk yang sempurna juga penyumbang utama kepada natijah positif terhadap solat.

hayya 'alal falah...

Islam tidak larang mengejar kejayaan dunia. itulah indahnya Islam. keutamaan kita adalah akhirat namun kejayaan dunia memangkin keselesaan akhirat. kaya dunia, dapat pula menyumbang kepada pembangunan Islam itu lebih baik. kefakiran... kemiskinan itu kekadang menghampirkan kita kepada kekufuran.

assolatu khairun minan naum..

jangan berlengah... bingkas bangun. Islam bukan agama bawah tempurung. tinggalkan kesenangan atau jangan terlalu bersenang2 lantas lupa tugas kita sebagai hamba Allah.

Allahu Akbar..

sekali lagi kalimah tauhid diulang. kita mesti ingat, apapon kesenangan yang diperolehi datangnya daripada Allah. maka bersyukurlah. salah satu kaedah bersyukur adalah laksanakan solat.

lailaha illallah..

penyaksian terakhir ini jugalah yang perlu ada pada saat nyawa kita akan dicabut. penyerahan total kepada Allah azza jalla wa a'la.

lantas.... nikmat Allah yang manakah yang kita hendak nafikan...

ayuh ikhwatul iman.... sama2 kita teruskan mengingat Allah...

Allah sayang kita.

Perasaan 2 : Halawatul iman cinta Ilahi

Senjakala Penang dari Pulau Jerejak

Bukan mudah untuk mengekalkan momentem menulis di blog ni. aku selalu baca blog blogger yang lain. kebanyakan blog yang bagus dan baik terutama yang Islami bolehlah aku kategorikan kepada dua kategori utama.... ni kategori yang aku sendiri bagi la ye... blog yang baik dan blog yang kurang baik.

blog Islami yang bagus pulak terdiri daripada blog rujukan hukum hakam dalam Islam dan blog motivasi. aku suka baca blog begini. sebagai bahan bacaan tambahan ler camtu. bukan percaya bulat2 cuma sekadar menambah sumber tentang kefahaman terhadap Islam. banyak.... banyak blog yang bagus. carilah. cuma satu pesan aku untuk korang yang sama macam aku yang kurang ilmu agama nih.... rujuklah Quran, Hadith, sumber asal fakta yang dikemukakan dan rujuklah para ostad yang berkelayakan.

blog Islami yang kurang baik.... hah... yang ni paling banyak bagi aku lah. eh kenapa pulak? dan macam mana tu?... blog yang spisis ni selalu memburukkan sesama muslim. kekadang sehinggakan mengafirkan sesama muslim seaqidah. sedangkan aku perhatikan tuan punya blog tu bergelar ostad... serban punyal besau... tapi tidak berlapang dada... anggap pendapat dia sahaja yang betul... orang lain salah belaka. bagi aku, blog begini aku elakkan.. kekadang aku tak baca langsung pon.....

saja intro dengan tiga perenggan :) ....

sempat tak korang bayangkan diri korang sebagai atheis yang aku cerita dalam post aku sebelum ni???...

kalau kita letak diri kita dalam situasi atheis... kita akan dapat rasakan perlunya kita kepada Allah... kalaulah korang tak rasa apa2.... tak mengapa... teruskan dengan imaginasi atheis tu ye...

baiklah....

Allah sayang kita...

dalam situasi semasa aku melihat orang.... maksud aku kerjaya aku membolehkan aku melihat ragam manusia.... lebih2 lagi remaja. sebenarnya, waktu remaja inilah saat yang penting dan sangat berkualiti untuk korang lazimi diri sentiasa mengingat Allah. ingat kepada Allah bukan maksud ko kena bawak tasbih merata tempat ko pergi...

suatu masa sewaktu aku masih sekolah menengah di methodist boys school di jalan hang jebat KL ada satu peristiwa yang aku tak boleh lupa sampai sekarang. disuatu majlis perhimpunan sekolah - aku tak ingat majlis apa - aku perhatikan seorang keluarga dari pada salah sorang pelajar - aku tak pasti bapak dia atau abang dia -  pakai jubah lengkap beserban dan bertasbih ditangan. jari jemari digerakkan selari dengan buah tasbih.

pelajar terbabit menyantuni keluarganya tu duduk. dari segi fizikal aku kagum dengan hamba Allah tu. perwatakannya sangat Islami, namun Allah jua yang lebih mengetahui. salah kah macam tu???.... tidak ada salahnya langsung... kecuali dibuat secara riak...

jadik apa isunya????....

cuba korang kembali kepada ayat 190 dan 191 surah al-Imran tu... Allah menjadikan agama ini sangat mengikut firah manusia... tidak lari dari norma kita sebagai orang normal.... lebih2 lagi orang macam aku dan korang yang tengah baca artikel aku ni...tak... tak lari pon... tak semua orang ostad.... Allah menjadikan kaedah atau methodologi nak ingat kepadaNya amat mudah dan santai... subhanallah...

setiap makhluk pada alam ini merupakan alat bantu untuk kita ingat Allah... tak tertinggal satu pun. nikmat Allah yang mana lagi hendak kita nafikan....jadinya, walau kemanapon kita pergi boleh sahaja kita ingat Allah. jangan pulak korang kata aku kata salah bawak tasbih tu ek.... ikutlah cara yang korang selesa.... awas, riak adalah syirik kecil....

wahai orang muda dan tua.... aku muda lagi :) cuba.... cuba korang berusaha ingat Allah. pasti, aku yakin Allah akan sentiasa ingat kat korang... apa tidaknya... sedangkan masa korang lalai dan tak ingat Allah, Allah masih ingat kat korang... eh apahal plak macam tu... ha la... adatak masa korang buat maksiat tu tiba2 nafas korang berhenti, penglihatan korang gelap, telinga tidak mendengar.... ada ke jadi gitu... ha tu tanda Allah ingat kat kita ler... ada peluang nak taubat...

Dan segeralah kamu kepada (mengerjakan amal-amal yang baik untuk mendapat) keampunan dari Tuhan kamu dan (mendapat) Syurga yang bidangnya seluas segala langit dan bumi, yang disediakan bagi orang-orang yang bertakwa. (133) - surah al-Imran

uluhiyah... rububiah ....asma walsifat... antara pegangan tauhid kita. tauhid mengEsakan Allah. ditambah dengan sifat 20 Allah dan nama Allah yang 99 tu - yang juga terkandung sifat bagi Allah - disamping berpegang kepada pandangan tauhid Abu Hasan al-asy'ari dan Abu Mansur al-maturidi............ semua ini mengembalikan kita mengingatkan kepada Allah azza jalla wa a'la.

berat untuk kita faham dan bahas isu kat atas ni... betul tak... orang macam aku ni lagilah susah nak faham... bukan sekolah agama pon...

hah sebab tu kita sembang santai je ek..... cuma korang kena faham dan wajib tahu hal di atas tu... baik, aku taknak ulas panjang2...

Allah menjadikan Islam sama fitrah dengan manusia. manusia sifatnya bergantung kepada yang lain untuk sesuap nasi. begitulah, manusia memerlukan Tuhan.... dan Tuhan manusia ialah Allah....apabila ingatan kita terpadu pada Allah maka dengan sendirinya kita akan taat dengan perintah Allah yang lain.

korang pernah bercinta... pernah tak...

bercinta dengan buah hati sijantung jiwa.... pernah tak...

baik, pernah.... perasaan korang sentiasa teringat2 tentang sidia...resah gelisah kalu tak jumpa sehari. cukuplah tanya khabar.... tak pun senyum dari jauh... tu pon dah rasa ada bunga dalam dada... rasa terbang di awangan. sebut nama buah hati pun rasa bergetar jiwa meruntun rindu...

nah... itulah perkara yang perlu antara kita dengan Allah.

bila dah ada hubungan yang baik dengan Allah... maka yang lain akan jadi mudah menurut syariat..... itulah permulaan taqwa.

yang pompuan.... aku nak sentuh sikit ler... Allah menjadikan hukum tutup aurat tu fitrah untuk korang. tutup aurat... exclusive untuk suami korang jer... kalau korang dah tanyang merata2 ceruk dunia body korang.... hilanglah hak exclusive suami korang... bagi seorang lelaki normal takkan biar hak exclusive isteri dia dikongsi bersama orang lain...

fitrah ler tu... tutup aurat jaga maruah. sopan pulak tu. kalau dah pakaian sendat sehingga nampak susuk tubuh yang mengiurkan... ditonjolkan untuk tatapan orang lain... tiada lagi rahsia...ini semua membuatkan korang tiada harga diri... memanglah harga di pasaran korang mahal, tapi harga maruah tak ada lagi...

maaflah... aku bukan nak sindir, tapi nak cerita pasal fitrah manusia...

di sebuah pasaraya besar, ada kedai jam mahal. jam yang mahal sekali diletak dalam almari kaca... bahkan ada sekuriti jaga. tapi di tepi2 jalan ada juga jam yang mirip jam mahal tu tapi tiruan dan murah. semuanya di letak atas meja. orang yang lalu lalang bebas usik, pegang dan cuba pakai. tapi jam yang mahal tadi kalau nak cuba dan pegang banyak syaratnya. tengok sahaja jangan sentuh.

Allah sentiasa mejaga hak fitrah manusia.... tapi kenapa kita selalu keluar daripada fitrah normal seorang hamba Allah???....

nanti kalau aku ada masa lagi aku sambung...

Perasaan : Halawatul iman dalam diri insan

jeti ke Pulau Jerejak, Penang

Suatu pagi dalam bulan romadhon baru lepas, sewaktu aku laksanakan tugas rutin harian, hantar anak2 ke taska, aku dengar satu kuliah di radio berkenaan halawatul iman - kemanisan iman. siaran radio ikim. menarik kupasan ustaz tu. aku taknak ulas isi tazkirah tu. isi kuliah dah bagus.... dan biarlah kerja para ustaz menyebar luas ilmu agama.

jadik apa yang ko nak cerita ni???...

hmm... aku nak tulis pasal kita dan halawatul iman tu. ala.... kita yang bukan ostad ni ler. kalau ostad memang diaorang ostad... hebat pengetahuan agamanya. ni kita ni hah apahal pulak... apa kena mengena kita ni dengan kemanisan iman???

eh... Islam bukan untuk ostad jer.... dak gitu... habis untuk siapa???...

apa yang akan aku tulis bukanlah hukum atau fatwa... cuma sembang2 antara aku dan ko... ye ko.... ala ko tu ler.... ko yang tengah baca tulisan aku ni hah... ha..

kenapa pulak ni???...

sebagai muslim tugas kita adalah beribadah... macam yang Allah bagitau dalam surah az-zariat tu... Allah tidak jadikan kita ni manusia dan juga golongan jin selain daripada beribadat kepadaNya. weh... takkan nak duduk di masjid 24 jam. bukan macam tu....

kerja harian kita pun ibadah juga.. cari rezeki, bagi keluarga makan, sedekah sidikit dari daripada harta kita... semua tu ibadah. itulah cantiknya Islam. dari bangun tidur kepada tidur semula, bahkan tidur itu sendiri, semuanya ibadah.

ni ko nak cerita pasal halawatul iman ke ibadah???...

dua-dua saling berkait....

sebagai muslim kita semua ni hah kena tahu konsep asas agama. tak seorang pon antara kita yang muslim ni boleh terlepas. eh... yang ayat "...tiada paksaan dalam agama..." tu macam mana pulak??? hmmm aku tak reti nak ulas yang ni sebab aku bukannya ostad. sila rujuk ostad untuk dapat tafsiran yang tepat. ni pandangan aku, tiada paksaan hanya untuk orang yang belum kembali kepada Islam. kalau yang dah memang Islam, WAJIB ko tau asas agama ko... macam mana.... ilmu ler.... carilah ilmu berkenaan Islam. jangan ikut semberono je.

baik...

contohnya... ko muslim kan... batas aurat dan pergaulan lelaki perempuan kenalah tau... betul tak - ni topik yang ramai nak lari daripada baca atau dengar - takkan nak ikut suka ko jer. sedangkan lampu isyarat yang manusia buat tu kalau merah orang berhenti. inikan pulak hukum Allah. hei... ini bukan JPJ yang buat hukum... ini hukum Allah.

di atas ni contoh mudah je... macam aku kata, pasal hukum, korang boleh rujuk ostad.

baik, sambung pasal halawatul iman....

kita mudahkan cerita ek....

sebagai muslim kita kena sentisa merasakan kehadiran Allah. macam mana tu?? kita kenalah tahu sifat Allah itu sendiri... Allah Maha Melihat dan Maha Mengetahui...apabila kita tahu dan sedar sifat Allah, barulah kita akan masuk kepada peringkat taqwa pulak.

jangan bongkak... kita manusia sentiasa memerlukan Allah dalam kehidupan. sentiasa bersyukur kepada Allah. jangan rasa apa yang ada pada kita dah cukup. kita rasa segalanya kita dah punyai... daripada harta sehinggalah kepada kedudukan. bukan.... bukan itu yang utama... redho Allah itu yang kita cari.

manusia memerlukan tuhan. dan Allah adalah tuhan sekalian alam. untuk melahirkan suasana sentiasa mengingat Allah itu, al-Quran telah ajar kita bagaimana caranya.

Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi dan pada pertukaran malam dan siang, ada tanda-tanda (kekuasaan, kebijaksanaan dan keluasan rahmat Allah) bagi orang-orang yang berakal. (190) (Iaitu) orang-orang yang menyebut dan mengingati Allah semasa mereka berdiri dan duduk dan semasa mereka berbaring mengiring dan mereka pula memikirkan tentang kejadian langit dan bumi (sambil berkata): Wahai Tuhan kami! Tidaklah Engkau menjadikan benda-benda ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari azab Neraka. (191) - surah Al-Imran.
jadik tugas kita adalah untuk mentaati Tuhan.... sapa Tuhan tu... Dialah Allah azza jalla wa a'la... Rabbul Jalil.... Rabbul izzati... Tuhan pemilik alam semesta. Tuhan yang Esa. janganlah kita menjauhkan diri kita daripada Allah. luangkanlah masa.... berilah ruang dalam diri kita tempat untuk Allah... tempat untuk mengingat Allah.

Allah sayang kita semua.

seorang atheis tidak percaya kepada wujudnya tuhan. percayalah, akan ada suatu detik dalam hidup apabila dia berada dalam kepayahan yang amat sangat. antara hidup dan mati. dalam helikopter yang sedang terhempas atau dalam bas yang sedang jatuh ke dalam gaung yang dalam... pasti waktu itu dia akan berharap kepada suatu kuasa besar dan ajaib untuk selamatkannya. dia akan menjerit.... apa yang akan dijeritkan.... pastinya itulah Allah. tapi manusia terlalu sombong.

baik, aku tinggalkan korang seketika untuk berfikir sejenak.... ambil masa lima minit. pejamlah matamu wahai sahabat.... bayangkan ko dalam keadaan si atheis yang aku ceritakan.... apa yang ko nak buat... kepada siapa ko nak berharap.. bayangkan, hayati dan fikirkan.

ingat teman!!!.... taubat sewaktu nyawa di kerongkong tidak akan diterima dan sia2....

nanti sambung lagi.... insyaAllah

[ Empunya Blog ]

My photo
Ada apa pada nama... nama memberi ruang kepada si pemakainya untuk menterjemahkan sifat atau sikap yang terkandung disebalik nama. Pengenalan bermula dengan sapaan dan diikuti dengan persefahaman. salam ziarah buat semua

: : Tentang Blog : :

Blog ini adalah sebahagian daripada perkongsian aktiviti seharian aku. Kebanyakannya untuk paparan teman yang jauh dan dekat bagi meneruskan kelangsungan persahabatan.