Berpergian: Keluar seminggu


Tajuk yang agak Cliche....

Minggu depan ada kerja yang perlu dibereskan di Kuala Lumpur. Seminggu jugak lamanya. aku jarang terlibat dengan hal pentadbiran. jadi, ini merupakan kali pertama aku perlu keluar. biasanya aku hanya hadir untuk kursus yang diadakan sekitar tempat aku bekerja sahaja. sahabat sepejabat yang lain memang kerap keluar untuk memenuhi keperluan pentadbiran.

sebenarnya...

aku amat berat untuk meninggalkan keluarga... isteri dan dua orang anak aku. ya, amat berat. sebabnya, isnin hari aku pertama aku ke KL tu adalah hari appointment anak sulung aku dengan Dr pakar di hospital kangar. Tonsil, perjumpaan susulan dengan pakar. sebelum ni sample darah dari Amni dah diambil. Keputusannya adalah pada 7 mac. Aku tak tau apakah tindakan susulannya. dan sebagai ayah, aku amat berharap berada berasama. ya.. memang isteri aku yang akan berada bersama anak aku. itupon mujur isteri aku tolak arahan ke KL (dia pon kena pergi KL macam aku jugak). semoga Allah permudahkan urusan isteri dan anak aku.

sebab yang kedua, penglaman aku, dulu masa aku kecik hingga dewasa, aku dan adik beradik jarang juga jumpa abah aku. sebabnya dia kerap keluar atas urusan pejabat. yang sentiasa ada disisi kami, ibu. ada kesan pada aku, aku agak kurang rapat dengan abah. ya... kasih sayang abah terhadap kami tetap hebat. abah tak biarkan kami. cuma kebersamaan itu kurang. kami faham, semua tu atas urusan kerja yang perlu dipatuhi.

inilah dua sebab kenapa aku tak suka untuk "outstation"... ya sebelum aku nikah dulu kerap juga aku outstation, itupon sebab aku belum ada tanggungjawab. bujang.

hmmm... aku harap aku tak diarahkan ke "outstation" lagi...

Perjalanan: Onak dan duri


Malam dirasakan dingin untuk satu kedamaian dan keharmonian suasana rehat insan bernama manusia...

Siang disinari mentari membolehkan insan melihat segala titik bengik unsur ciptaan Allah supaya insan akan terus berusaha. Allah memperlihatkan segala keluasan rezeki untuk manusia mencari nafkah hidup yang perlu diteruskan...

insan dalam pelbagai zon... ada yang selesa dan terlalu selesa... ada yang berada pada zon bejaga2 dan zon dhoif...

keselesaan membuatkan ahlinya takut untuk jatuh ke zon kurang selesa. situasi ini lantas mencetuskan gelombang pemikiran pemusnah dan pemangsa. matlamat telah menghalalkan segala cara untuk dipenuhi segala keperluan. tegar dengan segala larangan. yang penting produk akhir. ya... hasilnya, yang kaya terus mendongak langit yang kedana terus bergelumang lumpur jerih payah.

itu ketentuan duniawi yang aku rasa perlu disetujui... dan jangan dibiarkan untuk terus dibenarkan dan di iyakan segalanya. jadikanlah zaman ini seperti zaman Khalifah Umar Abdul Aziz...

aku teringat cerita seorang ulama sewaktu aku hadir dalam kuliahnya. cerita yang datangnya dari hadis sahih muslim. yang aku ingat ceritanya bukan hadith tu secara tepat. ceritanya:

"dihadapkanlah dihadapan Allah tiga insan, setiap insan mengaku telah melakukan kebaikan untuk membolehkan mereka diterima ke dalam syurga Allah.

insan yang pertama:
dia kata dia mati syahid sebab terkorban dalam perang menentang penentang Islam. dan katanya dia berhak untuk ke syurga Allah. BOHONG kata Allah. sebabnya dia berperang semata2 untuk memiliki harta rampasan perang. jadik niat dia dah terpesong bukan lagi kerana Allah. nah... ke neraka dihumban

insan yang kedua:
dia kata dia orang warak. suka cari ilmu. hadir majlis ilmu. banyak mencari ilmu. banyak ilmu. dan banyak juga mengajarkan kepada umum berkenaan ilmu. ya... ilmu agama.dan katanya dia berhak untuk ke syurga Allah. BOHONG kata Allah. dia buat semua tu untuk meraih pujian semata2 dari orang ramai. jadik niat dia dah terpesong bukan lagi kerana Allah. nah... ke neraka dihumban

insan yang terakhir:
dia kata dialah yang paling layak untuk mendiami syuga Allah. sebabnya dia banyak menderma kejalan Allah. asal ada pintu dan ruang untuk menderma dan menyumbang ke jalan Allah pasti di buatnya.dan katanya dia berhak untuk ke syurga Allah. BOHONG kata Allah. dia buat semua tu untuk meraih pujian semata2 dari orang ramai untuk mengatakan dia banyak buat amal jariah. jadik niat dia dah terpesong bukan lagi kerana Allah. nah... ke neraka dihumban"

dari tulisan kali ni aku cuba untuk membawakan dan menasihat diri aku dan juga korang sama untuk menanamkan keikhlasan khusus untuk Allah dalam setiap pekerjaan. ya... memang tak nampak ler ikhlas tu... sebab tu hanya Allah saja yang tau dan hanya Allah jugalah yang akan membalasnya.

Sekejap: Terhenti sebentar


seorang sahabat aku call "lama tak update blog...".

"maaflah, saya ada kerja lain yang perlu didulukan."

hampir dua bulan aku tidak update blog ni. bukan sengaja tidak update, dan bukan juga tidak ada bahan untuk dikongsikan, cuma aku agak jarang bukak blog ni untuk dikemaskini. mungkin juga disebabkan beberapa kerja yang menidakkan aku daripada mengemaskini blog ni.

masa semakin pendek aku rasakan. namun kehiduan perlu diteruskan. umur semakin pendek aku rasakan namun kerja ada banyak untuk diuruskan. menjadi seorang yang bertanggungjawab bukanlah perkara yang mudah untuk dibuktikan. setiap pembuktian perlu dengan wajaran kerja dan keikhlasan dalam melaksanakan ibadah.

sebagai muslim aku dan juga korang membawa beban tanggungjawab untuk melaksanaka rutin harian dengan berpandukan tunjang agama sebagai asas. keikhlasan merupakan kayu ukur yang abstrak sifatnya, tak nampak. boleh saja indicidu dikelaskan sebagai ikhlas dan tidak ikhlas.

bukannya aku berceramah kali ni... ini sekadar lontaran rasa yang suka untuk aku lontarkan... sebagai mencabar diri aku sendiri dan secara tidak langsung korang semua yang sudi membaca blog ni.

aku agak sukar untuk melukakan hati orang... namun sekali aku melukakan padahnya agak mendalam. kesan pada individu lain mungkin sikit tetapi kesan pada diri sendiri amat besar aku rasakan. tekanannya agak dahsyat. orang kata ikut hati mati ikut rasa binasa ikut nafsu lesu.

konsep taqwa mengambil tempat dalam kehidupan ini secara total. kemana saja kaki melangkah itulah bekalan yang perlu digalas bersama. panduan... ya tepat sekali. umpama baju yang dipakai ditempat awam. kita tak mampu untuk berjalan tanpa pakaian dikhalayak ramai. ya kalau badan sasa mungkin saja ingin diperagakan. tapi cuba bayangkan badan yang penuh kurap dan panau.

tulisan aku kali ni agak bebas... tanpa mengikut tajuk. sengaja begitu. bagi aku itu satu style penulisan dalam bentuk lontaran idea secara santai. boleh tak... boleh kut.

ni aku tutup dengan sepotong terjemahan ayat dari surah al-Quran:

Surah - Al-Ankabut : Ayat 64
Dan (ingatlah bahawa) kehidupan dunia ini (meliputi segala kesenangan dan kemewahannya, jika dinilaikan dengan kehidupan akhirat) tidak lain hanyalah ibarat hiburan dan permainan dan sesungguhnya negeri akhirat itu ialah kehidupan yang sebenar-benarnya; kalaulah mereka mengetahui (hakikat ini tentulah mereka tidak akan melupakan hari akhirat).

[ Empunya Blog ]

My photo
Ada apa pada nama... nama memberi ruang kepada si pemakainya untuk menterjemahkan sifat atau sikap yang terkandung disebalik nama. Pengenalan bermula dengan sapaan dan diikuti dengan persefahaman. salam ziarah buat semua

: : Tentang Blog : :

Blog ini adalah sebahagian daripada perkongsian aktiviti seharian aku. Kebanyakannya untuk paparan teman yang jauh dan dekat bagi meneruskan kelangsungan persahabatan.