Santai: Sembang santai petang Sabtu


bila lama tak menulis, idea susah nak datang... tajuk pon susah nak sesuai dengan posting. sebab tu aku pilih tajuk santai... umum... tak terikat dengan tajuk.

sebenarnya beberapa waktu lepas banyak yang ingin aku kongsikan... cuma bila dah terlewat macam ni, tak larat aku nak upload gambor2 yang capture. start raya posa sampai la ni banyak jugak gambor yang aku capture... hmmm nantilah aku cuba untuk upload mana yang menarik.

pelbagai cerita dan suasana yang dapat kita lihat di dunia ketika ini... malahan dalam negara kita sendiri pon banyak cerita yang kita lihat. bagaimana kita lihat semua itu yang akan mewakili pendapat kita... cuma pastikan adil dalam membuat telahan. yang pasti umur dunia ini dah terlalu tua. aku aku pasti korang paham apa maksud aku... bagi yang kurang faham aku sarankan kita sama2 hayati dua surah ni... zalzalah dan ghasyiah... ataupun surah2 lain yang ada kaitan dengan kiamat. atau sesiapa ada kitab bahrul mazi boleh rujuk jilid ke 15... dan pastinya korang boleh juga rujuk hadis2 sahih terutama sahih bukhari dan muslim serta syarah kepada kitab2 hadis tersebut.

dalam banyak2 isu yang menarik untuk aku ialah seperti gambar dibawah ni.... hmmm sebab apa.... sebab isu minyak dan barang asas yang lain kena direct kat aku n korang... aku tak nak ulas panjang2.... aku tau korang pon ada ulasan yang hebat kan.... hehehehe... silakan..


buku.... ha'ah buku... balik raya haji di KL hari tu aku sempat habiskan sebuah buku berkenaan HAMKA. tulisan anak hamka terhadap hamka... amat menarik. buku tu abah aku yang beli. banyak jugak buku dia beli, tu jer yang sempat aku settlekan. lagipon balik KL kejap je tak lama.

bercerita pasal buku... aku la ni sedang ambil manfaat dari buku perisai muslim, himpunan doa zikir dari al-quran dan sunnah susunan dr. basit, hebat isinya... aku sarankan korang carilah buku tu. biarlah kita beramal dengan ilmu yang bersumberkan sumber yang betul bukan ikut semberono jer. dalam buku tu setiap doa dan zikir disertakan rujukan hadis rasulullah yang sahih. aku rasa dengan cara tu barulah setiap amalan kita lebih bermakna dan tak timbullah bila orang tanya..

"dari mana ko dapat zikir tu"...

"aku dapat dari tuan guru A"...

"pasti ke dari nabi..."...

"entah... guru A kata dari nabi..."...

dengan adanya buku tu barulah kita tahu sumber amalan kita. aku masih belajar. sekadar saranan daripada aku untuk korang.


Tokmek dalam kenangan..

nenek wife aku telah kembali menemui Allah awal pagi isnin yang lepas. jumaat minggu lepas aku sekeluarga sempat balik dan ziarah tokmek yang dalam nazak. cuma terkilan sikit ahad hari kami balik ke perlis... tak lama lepas sampai di perlis, wife aku dapat call, tokmek dah tak de. Al-Fatihah...

di bawah ni aku letakkan gambar yang aku capture 3 tahun lepas sewaktu majlis aqiqah anak sulung aku di kelantan.

tokmek sedang berdiri perhatikan jiran2 potong kambing


tokmek simpan sikit umbut kelapabuat isteri dan keluarganya... bersabarlah...

[ Empunya Blog ]

My photo
Ada apa pada nama... nama memberi ruang kepada si pemakainya untuk menterjemahkan sifat atau sikap yang terkandung disebalik nama. Pengenalan bermula dengan sapaan dan diikuti dengan persefahaman. salam ziarah buat semua

: : Tentang Blog : :

Blog ini adalah sebahagian daripada perkongsian aktiviti seharian aku. Kebanyakannya untuk paparan teman yang jauh dan dekat bagi meneruskan kelangsungan persahabatan.