Cuti hujung minggu yang lama

aku dan kerja aku.....

Aku rasa dah sekian kalinya aku tak adakan kuliah... minggu pertama aku cuti rehat, minggu kedua aku cuti sebab wife aku bersalin, minggu ketiga aku cuti lagi 2 hari, minggu depan dan minggu depan satu lagi cuti umum pulak... wehhhhhh banyak betul cuti... tak terganti kelas aku. setakat ni aku boleh lagi kejar mana topic yang tak sempat aku cover...

aku pelbagaikan aktiviti dalam kelas supaya cara pengajaran aku tu tak sehala dan membosankan. aku cuba apply apa yang aku pernah belajar untuk mengajar. ajar pelajar yang dah matang (boleh ler nak kata gitu... walaupon ada yang tak matang pon lagi hehehehe...) kena guna kaedah andragogi.... hmmmm tu yang aku faham. seronok gak kaedah2 yang tu bila kita apply... cuba lah....



ni aktiviti yang aku cuba apply.... puzzle....

minggu lepas aku guna kaedah.... gallery walk....




hmmmm.... Ooo ya... khamis lepas... aku hangin betul dengan sorang student nih... aku malas nak citer tapi aku nak kongsi gak cerita minah sorang nih. mulanya dia jumpa aku minta copkan borang keluar awal kamsis (kata dia ler... dia tu student bawah jagaan aku - untuk tujuan akademik sahaja....) jadik aku cop jer ler.... ikutkan aku tak cop... dah tu, siap bawak tiket bas lagi pastu kata bas pukul 2 kat kangar... bila aku tanya kenapa tak beli hari jumaat jer.... senang jer jawapan dia.... tiket dah habis... tak per lah manalah tau kalau2 BETUL dia cakap... pastu dia mintak nak keluar awal kelas aku sebab nak ke station bas... aku tak bagi sebab kelas aku abis pukul 1.... dan kebiasaannya aku lepas awal sket. aku kata 1.30 bole jer.... sempat jer... pastu dia kata kena naik bas tu 20 minit awal.... heeiiiiii macamlah aku tak pernah naik bas ekpres... mujur bulan posa, kalau tak meraung minah tu aku carut... hmmmm tak per lah kan keadaan tu... tu kat pejabat aku... ni citer dalam kelas pulak... tengah aku khusyuk ngajar kat depan tetiba henset aku yang dah retak tu berdering.... ingatkan wife aku call.... nak tau sapa yang call.... MAK minah tu yang call... dia suruh aku lepaskan anak dia keluar awal dari kelas aku sebabnya anak kesayangan dia tu TAK SIAP KEMAS PAKAIAN lagi..... weeeeeiiiiiiiiii apake jadah nya alasan tu... peduli apa aku anak hang tak kemas barang lagi.... kenapa dah tau nak balik pukul 2 tu siap2lah baju hang malam tadi..... isy3 memang aku nak meletopppp jer ari tu.... sepanjang mak minah tu cakap aku tak cakap sepatah harammmm pon.... aku cuma "hmmmm" kan aja... nada dering mak dia agak tinggi gak.... huh kalau aku lepaskan cakap memang kurang pahala posa aku yang dah sedia kurang nih.... lepas tu aku teruskan gak kelas... tapi sebelum aku teruskan kelas dengan mood yang dah kacau bilau tu... aku suruh minah tu keluar dari kelas aku... aku kata ..."minah... (bukan nama sebenar)... kalau awak nak balik, boleh balik sekarang..." dia siap nyorok belakang monitor lagi tu... pastu terus blah.... nak cakap terima kasih kat aku... hmmm harammmmm....

huh lepas gak stress aku........ moral of the story... janganlah libatkan mak bapak dalam hal yang REMEH camtu....


Hamzah dan kami.....

hamzah dah semakin sihat. cuma menyusu agak kerap... tak macam amni dulu. kerap sangat dia menyusu badan. letih umi dia aku tengok. hamzah dah mula respon dengan keadaan sekitar. tapi tak banyak ler. cuma pada bunyi dan pergerakan saja..... amni.... huh tak tau nak kata. boleh kurus aku dengan karenah amni... suka sangat "layan" adik dia... kalau adik dia nangis lagi dia suka... aku faham lah dia nak berkawan... nak bermain ngan adik dia tapi hamzah kecik lagi...





aksi hamzah tidur....







tidur sambil berfikir......








hamzah pinjam bantal amni.... kekadang amni bagi kekadang amni tak bagi.... tengok mood dia gak.... hmmmm...

1 comments:

:+:DyLa DeLLieCaD:+: 8:25 PM  

citer psl student tuh mmg lawak giler la..

wakakakaka.. ader ke nk balik x bley pack brg lg.. kalo kitaorg mmg semangat giler nk pack brg kalo da tau nk balik esk..

what a lame excuse.. :p

[ Empunya Blog ]

My photo
Ada apa pada nama... nama memberi ruang kepada si pemakainya untuk menterjemahkan sifat atau sikap yang terkandung disebalik nama. Pengenalan bermula dengan sapaan dan diikuti dengan persefahaman. salam ziarah buat semua

: : Tentang Blog : :

Blog ini adalah sebahagian daripada perkongsian aktiviti seharian aku. Kebanyakannya untuk paparan teman yang jauh dan dekat bagi meneruskan kelangsungan persahabatan.